lunedì 28 marzo 2011

Niedzielny spacer i nadziewane udka indycze/ Passeggiata di domenica e le cosce di tacchino ripiene

Duzo czasu minelo od mojego ostatniego wpisu. Obowiazki i dlugie spacery. W minionym tygodniu bylo ponad 20 stopni. I jak tu siedziec przed komputerem?
Niedziela. Zapach swiezo upranej poscieli, duszonych pomidorow i smazonego czosnku. Dziecko karmiace kaczki i bawiace sie tanczacymi na wietrze konfetti. Dojrzewajace na sloncu cytryny. Uczta dla zmyslow.






Nie odmawiam sobie jednak gotowania i dzis podam przepis na nadziewane udka indycze.


Nadziewane udka indycze
Skladniki: na dwie osoby
2 udka indycze
2 cukinie srednie wielkosci
2 lyzki bulki tartej
posiekana natka pietruszki
starta blala cebula
listki swiezej miety
pieprz bialy
pieprz czarny
sol
imbir
galka muszkatalowa
oliwa z oliwek

 Cukinie zetrzec na tartce. Dusic do miekkosci razem z cebula, imbirem, natka pietruszki, mieta, bulka tarta i oliwa. Posolic, popieprzyc, dodac starta galke muszatalowa i odrobine wody.
Nagrzac piekarnik do temperatury 220 stopni, przygotowac blache.
Naciac wzdluz udka indycze tworzac duze kieszonki. Nadziac farszem z cukini.
Naoliwic folie aluminiowa i ulozyc na niej udka. Popieprzyc pieprzem bialym i czarnym i polac oliwa. Zawinac udka w folie tworzac "koszulke". Piec w nagrzanym piekarniku 45- 50 min.  Jezeli widelec latwo wbija sie w mieso to udka sa gotowe.
Do indyka podalam pieczone ziemniaki. Ziemniaki pokroilam w duza kostke, posolilam, dodalam posiekanej swiezej miety i zapieklam razem z udkami. Ostatnie 5 minut wlaczylam grill, aby ziemniaki ladnie sie zarumienily. Smacznego!




 


 
Cosce di tacchino ripiene
ingredienti: per due
2 grandi cosce di tacchino
2 zucchine di media grandezza
2 cucchiai pangrattato 1/2 cucchiaio prezzemolo fresco sminuzzato
1/2 cipolla bianca grattugiata
1 cucchiaino di menta
una spolverata di pepe bianco in polvere
una spolverata di pepe nero in polvere
una spolverata di noce moscata
una leggera spolverata di zenzero
sale (a piacere)
olio d'oliva

Grattugiate le zucchine e trasferitele in un tegame. Aggiungete la cipolla, sale, prezzemolo, menta, zenzero, pangrattato e noce moscata. Aggiungete anche un leggero filo d'olio d'oliva e due gocce d'acqua. Mettete su fuoco medio e cuocete, mescolando di tanto in tanto fino a che le zucchine sono cotte.
Accendete il forno a 220°C. Preparatevi una teglia a bordi larghi. Tagliate la coscia di tacchino sulla lunghezza in profondità fino ad arrivare all'osso. Fate una grande e larga incisione intorno all'osso come una tasca. Riempite le cosce con il ripieno di zucchine.
Oleate bene due fogli d'alluminio con olio d'oliva. Appogiate sopra le cosce ripene. Date una leggera spolverata di pepe nero e pepe bianco. Spolverate anche con sale (a piacere) e oleate con un leggero filo di olio. Chiudete le foglie d'alluminio e trasferite le cosce nella teglia. Cuocete nel forno preriscaldato per circa 45-50 minuti. Ogni tanto controllate la cottura aprendo leggermente l'alluminio ed infillando le cosce con un coltello. Se entra facilmente le cosce sono pronte.
Servite immediatamente.